tisdag 1 mars 2011

Planlösning bottenvåning

Detta hus har ju en historia. Inte så mycket vi vet om men det har byggts ut och om iallafall tre gånger. En gång 1914, en gång 1950 och en gång 2007. Det är nog något i husets planlösning som aldrig gett det ro. Entrén var från början på hörnet av huset, så långt bort från gatan man kan komma. Sedan blev det två entréer när huset gjordes om till två familjer på 50-talet. Och sen 2007 så försvann den gamla entréen, så att huvudentréen låg uppe på altanen.


Det är aldrig någon av våra besökare som hittar rätt från början. De dimper rakt in i köket, där det inte finns någon hall. Det är helt enkelt en naturlig entré. Så vad göra, sätta belysning längs gångstigen till altanen och bygga för den andra gången? Nej, det blir nog bättre att återföra den gamla planlösningen och bygga upp farstun igen. Denna gången lite större så att det får plats med en garderob.

De andra problemen vi har är att det på 210kvm bara finns två sovrum och ett badrum! Köket har ingen bra kontakt med altanen, köket är omysigt, vi saknar grovkök och matsalen ligger långt, långt bort. Till källaren kommer man genom en lucka i köksgolvet.
Genom ta bort lilla toaletten blir det kortare mellan matsal och kök. Det får även plats med en köksö med en spektakulär utsikt och en kökssoffa. Och en utgång till ett växthus/orangeri som ställs intill altanen. Hela huset har källare så ändrad dragning är inte ett stort problem. Källarnedgången får ett eget rum igen, och mot det ställs kyl och platsbyggt skafferi. Denna avskiljning som kompletteras med ett glasparti ser till att inte all värmen i köket smiter upp i taket på ovanvåningen.
Grovköket utformas så att det ser ut som ett butlers pantry, men med en kromad duschdraperistång i taket, och en undangömd tvättmaskin. Det är perfekt att ha tvättmaskinen intill köket så kan man pyssla med det medans maten puttrar.
Det som är lite humor i det hela är att detta är väldigt likt original-planlösningen som revs 2007. Ja, utan WC i hallen dårå.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar